09 October 2007


::: Ilana Yahav :::

satu imaginasi yang diluahkan dengan pasir .. begitu seni .. pergerakan tangan yang begitu teratur .. gambaran yang dibentuk sesuai dengan keadaan yang ditunjukkan ..

itulah kelebihan yang allah bagi pada dia .. tapi .. apakah kelebihan yang allah bagi pada kita .. iman dan islam ..?? cukup setakat itu sahaja .. tidak .. banyak lagi yang kita tak tahu .. terutamanya UMAT MELAYU .. selalu leka dengan dunia .. hiburan .. tidak ramai yang berusaha untuk memperbaiki iman yang dimiliki secara turun temurun .. iman manusia bertambah dan berkurang .. perkara yang membatalkan SOLAT ada 5-6 sahaja .. tapi perkara yang membatalkan IMAN .. ulama' bilang hampir 300 .. adakah kita tahu .. antara 300 yang membatalkan islam kita .. allahu rabbi ..

kalau ditanya mat & minah rempit .. adakah mereka tahu tentang AQIDAH AHLI SUNNAH .. (jawab sendiri) .. usahkah mat rempit .. mereka yang dah ada cucu pun tak tahu .. inilah gambaran dunia hari ini .. manusia terlalu leka mencari dunia .. hingga lalai mencari AKHIRAT ..

cuba kita lihat dalam keluarga kita .. berapa ramai yang reti bab HALAL .. HARAM .. SAH .. BATAL .. dan banyak lagi hukum yang telah di ISTIMBAT oleh ulama'-2 untuk kemudahan kita .. tapi kita masih lagi dengan dunia kita .. tapai kalau tanya "lagu nie saper yang nyanyi" .. konpem ramai yang tahu .. itulah gambaran keluarga kita ..

kita sibuk memberi pelajaran DUNIA kepada anak-2 .. sedangkan ilmu AGAMA kita lupa .. cukup sekadar QATAM quran .. boleh solat .. reti niat .. Nabi kita telah bersada "ajarlah anak-2 kamu itu dengan kitab (al-quran) .. allahu rabbi .. "suruhlah anak-2 kamu solat ketika umur 7thn .. dan pukul ketika umur 10" .. adakah kita (mak ayah) lakukanya ..?? tak seberapa .. mak & ayah sendiri pun tak solat .. aurat tak tutup .. rambut kuning macam bulu penyapu .. ayah pakai seluar pendek .. pakai bangle .. rantai .. masya'allah ..

saya pernah bercakap dengan sorang perempuan yang sudah berkahwin tentang KUFU .. TALAK BA'IN .. BA'IN SHUGRA .. BA'IN KUBRA .. LI'AN .. langsung tak tahu .. allahu rabbi .. katanya "kat kursus kawen aritu tak bagitau pun" .. hee .. hee .. (bagus punya jawapan).. itulah masyarakat kita .. tak sempat mencari harta yang kekal .. ditipu dengan dunia .. sibuk mencari harta yang akan rosak binasa .. nau'zubillah ..

mereka sedar yang mereka ini JAHIL .. tapi mereka tak cuba untuk belajar .. KENAPA .. kerana hati mereka telah digelapkan oleh allah untuk menerima perkara kebaikan .. perkara yang boleh menyelamatkan mereka ..

diakhir RAMADHAN nie .. berbanyaklah kita ISTHIGFAR akan dosa-2 kita .. ya allah ampunkan dosa kita .. ya allah jangan engkau ambil balas kesalahan kita yang lalu .. ya allah ampunkan dosa ibu bapa kita .. ya allah ampunkan ahli keluarga kita .. ya allah seluruh orang islam yang beriman .. ya allah .. ya rabbil 'alamin ..

0 comments: